Network Fabric en Software Defined; het nieuwe netwerken

Op het bekabelde en draadloze bedrijfsnetwerk worden steeds meer systemen aangesloten, waarvan een groot deel niet ICT gerelateerd is. Het netwerk mag vaak ook niet meer onderbroken worden voor service en onderhoud.  Netwerkbeheerders worden ‘service providers’ voor de eigen organisatie. Dit vraagt om netwerken met nieuwe functies.

 

Gigabit Ethernet en Wi-Fi zijn nodig om systemen en randapparatuur op het netwerk aan te sluiten. Maar binnen het netwerk zelf bieden andere technieken veel meer robuustheid, schaalbaarheid en beheerefficiëntie. Diverse fabrikanten bieden hiervoor inmiddels een Network Fabric voor het draadloze en bekabelde bedrijfsnetwerk, voor het wide area netwerk en voor het datacenternetwerk.

 

Deze Fabric is te besturen vanuit een Software Defined Network (SDN) controller via een bijbehorende Orchestration tool. Hierdoor worden nieuwe diensten vooraf getest en daarna geautomatiseerd uitgerold. Dit bevordert de uitrolsnelheid en controleert of wordt voldaan aan het beveiligingsbeleid en aan wet- en regelgeving. Internationaal beschikbare templates zorgen bovendien voor standaardisatie.

 

Specifiek in het datacenter wordt dit concept breder getrokken. Naast het fysieke en virtuele netwerk worden ook de server-, storage-, hypervisor- en Cloudomgeving onder besturing van de Orchestrion tool en in dit geval een Software Defined Data Center (SDDC) controller geplaatst. Ook worden security en application delivery control hierin meegenomen.

 

Wilt u meer weten over Network Fabrics en SDN of SDDC, neem dan vrijblijvend contact op.

Delen via