Een 'switch-like' ervaring met de nieuwe Wi-Fi 11ac wave-2 access points

De vraag naar meer bandbreedte en hogere snelheid op het Wireless LAN ofwel Wi-Fi lijkt maar niet te stoppen. In de beginjaren van Wi-Fi waren bandbreedte en snelheid nog een beperking, maar met de komst van IEEE 802.11ac wave-1 en wave-2 is dat van tafel. De vraag is nu, “gaan we die bandbreedte écht nodig hebben?”

 

Nu we alweer ruim een jaar onderweg zijn met de eerste generatie, ofwel wave-1 van de  IEEE 802.11ac standaard, hebben onlangs diverse fabrikanten, waaronder Aruba Networks (320 series) en Cisco (1850 series), de eerste 11ac wave-2 access points geïntroduceerd.

Genoemde fabrikanten ondersteunen met deze nieuwe access points snelheden tot 1,7 Gbps op basis van 4 spatial streams en 80 MHz kanalen. In theorie is bij de 11ac wave-2 standaard een snelheid mogelijk tot 6,7 Gbps op basis van 8 spatial streams en 160 MHz kanalen.

IEEE 802.11ac wave-2 zorgt er niet alleen voor dat de snelheid op de access laag de bekabelde versie van 1 Gigabit Ethernet overstijgt, maar zal met de toegepaste ‘Multi User Multiple Input Multiple Output’ technologie ofwel MU-MIMO, ook een ‘switch-like’ ervaring teweeg gaan brengen.

 

MIMO technologie kennen we al van de 802.11n en 802.11ac wave-1 standaarden. Hierbij kreeg slechts één cliënt de volledige bandbreedte van het access point ter beschikking.

802.11ac wave-2 biedt Multi User MIMO ofwel MU-MIMO. Hierbij kan een Wave-2 access point meerdere Wi-Fi clients tegelijkertijd bedienen door middel van het verdelen van de spatial streams. Hierdoor wordt een ‘switch-like’ afhandeling van clients gerealiseerd, waarbij elke client de volledige bandbreedte ter beschikking krijgt.

 

MU-MIMO vereist, in verband met een gestandaardiseerde manier van beamforming, zowel in het access point als in de client nieuwe hardware. MU-MIMO werkt dan ook alleen met 802.11ac wave-2 client devices. De verwachting is dat deze begin 2016 op de markt komen. Natuurlijk worden bestaande clients ook ondersteund, maar die kunnen nog niet gebruik maken van MU-MIMO.

 

Volgens de 802.11ac standaard werkt MU-MIMO alleen downstream, dat is van access point naar client. Uplink MU-MIMO wordt een belangrijke feature in de toekomstige 802.11ax High Efficiency WLAN standaard, op dit moment in behandeling door een workgroup binnen de IEEE, welke gepland staat voor 2019/2020.

 

Wireless snelheden boven 1 Gbps zijn misschien niet direct nodig en leveren beperkingen op bij roaming. De winst zit echter vooral in het verbeteren van de gebruikers ervaring. En dat is precies waar 11ac wave 2 en toekomstige standaarden zich op richten.

Delen via