Enterprise Networking, Wlan & Mobility, Security, Datacenter, Collaboration

BLOG

NetApp Solidfire – een storage oplossing voor Next Gen Datacenters

Alweer 2 jaar terug kondigde NetApp de overname van SolidFire aan. Een zeer slimme zet van NetApp waarmee ze in één keer een onderscheidende storage-oplossing aan hun portfolio hebben toegevoegd. De enorme groei van het aantal All-Flash storage oplossingen heeft ervoor gezorgd dat de markt snel verzadigd raakte waardoor flash-storage inmiddels tot een standaard verheven is. Door de focus op nieuwe functionaliteit te leggen kon een onderscheidende storage oplossing gerealiseerd worden: Dit is in een notendop waar NetApp SolidFire voor staat!

Nu de flash-storage oplossingen als een standaard gezien worden, wordt de focus verlegd naar nieuwe functionaliteiten. We hebben het niet over data-efficiency services, waaronder thin provisioning, compressie en/of de-duplicatie. Deze functionaliteiten kunnen in vrijwel alle storage oplossingen gevonden worden; ze zijn niet uniek. Nee, de focus ligt op functionaliteiten als schaalbaarheid, beschikbaarheid, performance-garanties, integratie- en automation-mogelijkheden.

Schaalbaarheid

Met de aanschaf van traditionele storage oplossingen moesten de benodigde capaciteit -en performance parameters voor de komende 3 tot 5 jaar voorspeld worden. Een ongewenste situatie doordat:

  • initieel hoge investeringen nodig zijn: Er is geen groeimodel beschikbaar.
  • in het geval van over-dimensionering, capaciteit ongebruikt blijft.
  • in het geval van onder-dimensionering, alsnog capaciteit toegevoegd moet worden waarvan de afschrijvingstermijn niet in pas loopt met de totaaloplossing (wat vaak tot een desinvestering leidt)
  • de performance gelimiteerd is aan de storage processoren welke, in het geval van onder dimensionering, vervangen moeten worden.

Ongeacht welke situatie zich voordoet zijn extra investeringen nodig en/of blijven er resources ongebruikt welke een desinvestering met zich meebrengen. Een storage-oplossing voor een Next Gen Datacenter groeit (in zowel capaciteit alsmede performance) met de organisatie mee, zonder dat initiële hoge investeringen noodzakelijk zijn.

Met NetApp SolidFire wordt dit probleem geadresseerd doordat gestart wordt met een klein cluster (van minimaal 4 storage-nodes) waarmee een effectieve capaciteit van 28 Terabyte en een performance van 200.000 IOPS beschikbaar komt. Dit cluster kan zonder onderbrekingen uitgebreid worden naar 100 nodes met een maximale capaciteit van 7,4 Petabyte en een maximale performance van 10 miljoen (4K random) IOPS (!), waarmee een extreem schaalbare storage oplossing gerealiseerd is.

De performance en capaciteit kunnen los van elkaar uitgebreid worden: Mocht meer performance nodig zijn, is het mogelijk om het cluster met performance-intensieve nodes uit te breiden. Mocht meer capaciteit nodig zijn, is het mogelijk om het cluster met capaciteit-intensieve nodes uit te breiden.

Kortom: De Solidfire oplossing is flexibel, in zowel capaciteit als performance, schaalbaar waarmee aan de wensen van de organisatie kan worden voldaan. De gebruikt architectuur is in de markt bekend als een CloudScale-architectuur.

Performance garantiesNetApp SolidFire Performance

Voor organisaties is er niets vervelender dan applicaties die onvoorspelbaar reageren. In het geval van traditionele IT organisaties moeten meerdere teams opgeschakeld worden die de problemen separaat analyseren en proberen te verhelpen, waarbij veelal tussen de applicatieleverancier, het storageteam, het netwerkteam en het serverbeheerteam heen en weer gewezen wordt.

Deze aanpak is inefficiënt en frustrerend. Door performance garanties kan dit vraagstuk eenvoudig(er) opgelost worden: Met NetApp SolidFire wordt er per volume een performance garantie afgegeven, waarmee een volume altijd dezelfde performance karakteristieken toebedeelt krijgt. De actuele belasting kan per volume bekeken worden en kan flexibel uitgebreid en weer terug geschaald worden. Elk volume krijgt een minimum (-reservering), een maximum en een burst-grootte geconfigureerd waarmee de performance-karakteristieken per volume, en dus per applicatie, beheersbaar zijn. Hiermee wordt een ongeëvenaarde en constante gebruikerservaring gerealiseerd, welke van een Next Gen Datacenter verwacht wordt.

Integratie- en automatiseringsmogelijkhedenNetApp SolidFire Automated Management

Van een Next Gen Datacenter mag ook verwacht worden dat deze een lage beheerlast met zich mee brengt. Dit wordt gerealiseerd door automatiseringstools zoals een automation-, orchestration- en/of Cloud Management Platform tools (of “losse scripts”). Welke set aan tooling gebruikt wordt is afhankelijk van de organisatie; alles is geoorloofd zolang de noodzakelijke menselijke interventie tot het minimum gebracht wordt.

NetApp SolidFire sluit hierbij aan met een “API-first”-strategie: de oplossing heeft een uitgebreide Application Programming Interface (API) waarmee integratie en scripting mogelijkheden wordt gerealiseerd. Zo zijn er uitgebreide OpenStack-, VMware-integratie en Microsoft PowerShell modules beschikbaar om de integratie mogelijk te maken. De NetApp SolidFire oplossing heeft een ingebouwde Web-interface, voor traditionele beheerders/omgevingen, maar deze maakt eveneens gebruik van bovengenoemde API.

BeschikbaarheidNetApp SolidFire High Availability

Om de beschikbaarheid van de gegevens in de NetApp SolidFire oplossing te waarborgen, wordt gebruik gemaakt van “Helix”-data protectie. Een “shared-nothing” architectuur, welke in staat is om corrigeerbare problemen automatisch te herstellen zonder menselijke interventie (ook wel “self-healing” genoemd). In tegenstelling tot traditionele storage oplossingen waarbij uitval van een component en/of node direct gevolgen heeft op de beschikbaarheid van de oplossing, zorgt het Helix data protectie ervoor dat de beschikbaarheid automatisch hersteld wordt zonder menselijke interventie.

Conclusie

NetApp is met de acquisitie van SolidFire de #1 speler in de All-Flash markt geworden. NetApp SolidFire is uniek in de markt, vanwege de additionele functionaliteiten welke het product biedt. Vosko heeft met NetApp SolidFire een toekomstbestendige storage-oplossing aan het Vosko Enterprise Cloud Infrastructure (VECI) platform toegevoegd, waarmee de beheerlast 40%- tot 60% kan worden verlaagd.

Dennis Lefeber
Datacenter Specialist

Dennis Lefeber is Datacenter Specialist binnen het Datacenterteam van Vosko. Door zijn jarenlange ervaring is Dennis een autoriteit op het gebied van Enterprise Datacenters en beschikt hij over veel inhoudelijke kennis. Met name op het gebied van: Architectuur, Cloud Management, Automation, Virtualisatie en de infrastructuur componenten waaruit een Software Defined DataCenter bestaat. Dennis is een actieve ontwikkelaar van de Vosko Enterprise Cloud Infrastructure (VECI), Vosko’s visie over de toekomst van Enterprise Datacenters.

Dennis Lefeber
Datacenter Specialist

Geen reacties op dit artikel

Laat ook een reactie achter

Meest gelezen

Kaviaar is voor de Wifi-elite

Consumentenelektronica op de werkvloer is vragen om problemen. Daar is het tenslotte nooit voor gemaakt. Of is dit een gevalletje kaviaar?

Avaya sluit overeenkomst met Extreme Networks voor verkoop netwerkactiviteiten

Avaya Inc. heeft dinsdag 7 maart 2017 een overeenkomst voor de verkoop van de activa van haar networking divisie gesloten met Extreme Networks, Inc.

Multi-Layer Security Architecture

Verdediging tegen cybercriminaliteit vraagt om een breder beveiligingsplan. Een Multi-Layer Security architectuur is dan ook actueler dan ooit