Enterprise Networking, Wlan & Mobility, Security, Datacenter, Collaboration

BLOG

Kaviaar is voor de Wifi-elite

Kaviaar. Het is een ware delicatesse. Als je indruk wil maken moet je toch echt een schaaltje Beluga op je feestmenu hebben staan. Het is duur, exclusief en alleen voor de elite weggelegd. Niet voor mij bedoeld dus. Maar moet je alleen maar afgaan op wat anderen er over zeggen?

Je weet niet wat je mist

Waar heb ik dat meer gehoord. Ik moet het niet. En toen Apple met zijn iPhone en iPad uitkwam reageerde ik net zo. Duur en exclusief. Niet aan mij besteed en vooral leuk voor de yuppies. En dan dat irritante stickertje op de achterruit van die Audi’s en BMW’s. Serieus? Mij niet gezien. Maar je bent nooit te oud om te leren en Ook hier is weer het bewijs. Het is wel duidelijk dat het i-spul inmiddels geen elite-ding meer is. Het aantal iPhones en iPads is flink gegroeid en het was een kwestie van tijd voordat deze apparaten overal zouden opduiken. Dus ook op de werkvloer.

Knijper op je neus en happen maar

Geweldig. Consumentenelektronica op de werkvloer is vragen om problemen. Daar is het tenslotte nooit voor gemaakt. Of is dit een gevalletje kaviaar? Heb je het lang geleden een keer geprobeerd en raak je het nooit meer aan? Kom op, aan sommige dingen moet je wennen en dan zou het zo maar eens heel wat moois kunnen opleveren. Maar als je de verkeerde hap voorgeschoteld heb gekregen is je smaak al bedorven.

De wereld om je heen staat alleen niet stil. Bedrijven als Apple en Cisco zien wat er gebeurt en spelen daar op in. Allebei hebben ze zo hun mening gehad over wat nu wel of niet goed was. Apple verpakt het mooi, Cisco probeert het lekker te laten smaken. En toch werkte het niet. Het was tijd voor verandering en Apple en Cisco zijn met elkaar gaan praten om te kijken hoe het wél moet. Het resultaat is een recept dat voor allebei lekker smaakt en gewoon bestaat uit standaard ingrediënten.

De keuken in en aan de slag

Al lijkt het niet zo, ik heb het hier over wifi en hoe apparaten hiermee kunnen verbinden. Liefst zo goed en soepel mogelijk en daar zit het ‘m nu net in. Te vaak moet je met je iPhone of iPad opnieuw verbinden en hopen dat het een tijdje goed gaat. En traag dat het dan is! Altijd dat rot wifi ook. Dat moet beter. Die kaviaar komt dan ook niet zomaar ergens vandaan. Het is een handig ezelsbruggetje. Ik heb het over de protocollen 802.11k, v en r (ka-vi-aar) die je smartphone en tablet gaan helpen je wifi-verbinding te verbeteren. Om te snappen hoe dit werkt leg ik ze kort uit:

1.  802.11k – kijk om je heen

Mobiele apparaten hebben het vooral druk met besparen van energie. Er blijft niet zoveel tijd over om uit te zoeken met welk wifi-punt nu het beste verbonden kan worden. 802.11k helpt een handje mee door een lijst met wifi-punten naar het apparaat te sturen waaruit gekozen kan worden. Dat scheelt weer tijd en dus houdt de batterij het langer vol.

2.  802.11v – verbeter 

Als een sterk wifi-punt binnen bereik is wil het nog niet zeggen dat het lekker snel zal zijn. Net als met z’n allen onder één paraplu misschien wel gezellig is, maar praktisch is het niet. Met 802.11v wordt je apparaat verteld dat een van de andere wifi-punten ook prima voldoet en bovendien sneller is. Zelfs als dat wat verder weg is. En je hoeft er niet eens voor op te staan om er gebruik van te maken.

3. 802.11r – reageer snel
Nu de keuzes zijn gegeven is het zaak snel en automatisch te verbinden. Zonder
onderbrekingen. 802.11r zorgt voor een zo kort mogelijke schakeltijd (roaming) waardoor je niets hoeft te missen.

Standaarden, lekker belangrijk

De oplossing voor een goede verbinding met Apple-apparaten is gewoon standaard in de keuken van wifi te vinden. Niks nieuws onder de zon. Maar doordat Apple en Cisco het toegankelijk maken wordt het sneller vanzelfsprekend. Geen elite, gewoon voorschotelen en gebruiken. Het maakt die iPhone en iPad prima geschikt voor zakelijk gebruik en dat is waar ik het voor doe. Ik zie de voordelen en ben om. Ik ben blij met mijn iPad maar ik plak nog steeds geen sticker op m’n auto en neem geen hap kaviaar.

Arjan Kievits
Technisch consultant Wi-Fi

Arjan gelooft niet in het vastzitten aan een draadje. Al ruim 15 jaar specialiseert hij zich op Wi-Fi. Hij maakt mensen graag slimmer door het delen van kennis. Zijn motto: Ego is 1/kennis. Hoe meer kennis, hoe kleiner de ego. Hij zoekt naar wat Wi-Fi kan bieden en schuwt de grenzen van de mogelijkheden niet. Arjan is bij Vosko de technisch consultant Wi-Fi.

Gerelateerd

Cisco Partner of the Year Awards

Tijdens de jaarlijkse partnerbijeenkomst op 6 oktober heeft Vosko maar liefst twee Cisco Awards in de wacht gesleept.

Geen reacties op dit artikel

Laat ook een reactie achter

Meer Nieuws & Blogs