Enterprise Networking, Wlan & Mobility, Security, Datacenter, Collaboration

BLOG

ICT Architectuur, van schuurtje tot appartementencomplex

Worstel jij binnen je ICT bedrijf met het vraagstuk over het al dan niet inrichten van een (virtuele) architectuurafdeling? “We hebben altijd zonder gedaan, dus waarom nu opeens overhead creëren?” en “We hebben toch technische specialisten op ons vakgebied? Die weten echt wel wat ze doen.”. Jarenlang valide argumenten, maar gelden deze in de technologisch snelle tijden nog steeds?

Duidelijkheid boven alles

Wat is architectuur?

“Fundamental concepts or properties of a system in its environment embodied in its elements, relationships, and in the principles of its design and evolution”

(Architecture description volgens de Internationale standaard ISO/IEC/IEEE 42010). Dat is een behoorlijke mond vol en maakt het voor de minder in techniek geïnteresseerde bestuurders niet veel duidelijker. Sterker nog, dit zorgt juist voor het gevoel dat architectuur het werk zo complex maakt dat het alleen maar vertragend werkt.

Samenhang van een gebouw

Vergelijk het eens met de klassieke vorm van architectuur: de bouw. Iedereen snapt dat om een gebouw te bouwen er een architect nodig is die de samenhang van de muren, het dak en de fundering inziet. Maar die ook het doel van het gebouw (woning, kantoor of opslag), wensen van de gebruiker van het gebouw en de aard van de omgeving van het huis meeneemt in het ontwerp. Een goede architect zorgt ervoor dat zijn gebouw onderdeel wordt van de omgeving. Dat zijn gebouw volledig voldoet aan de eisen en wensen van de opdrachtgever en ook nog eens aan de wet- en regelgeving van lokale en centrale overheid getoetst kan worden.

Drie kernwoorden van architectuur

Kernwoorden zijn doel, samenhang en principes. Deze kunnen typisch ook gebruikt worden voor architectuur in de ICT. Wat is het doel van een systeem? Welke samenhang heeft dit met andere systemen binnen de ICT omgeving? Past het in de totale infrastructuur en voldoet het aan intern en extern gedefinieerde principes zoals (wederom) wet- en regelgeving van lokale en centrale overheid op het gebied van beveiliging?

Architectuur biedt kansen

“We hebben het altijd zo gedaan, dus waarom nu opeens overhead creëren?”

Tijden veranderen en technologie biedt grote kansen voor bedrijven om processen te optimaliseren. Maar ook om andere methoden voor het bedienen van klanten te introduceren. Dit steeds meer door de samenwerking van verschillende systemen die voorheen autonoom ingezet werden. Het op elkaar afstemmen van deze systemen is dus cruciaal voor de business. Hier wordt ook gelijk de afhankelijkheid van technologie zichtbaar. Het aanpassen van één van de systemen heeft directe invloed op de business. Een capillair systeem, waarbij een kleine wijziging in een voor het oog onafhankelijk opererend onderdeel grote wijzigingen tot gevolg kan hebben in een ander, smaller onderdeel. Inzicht hebben en houden in de relaties tussen diverse technologieën heeft dus een steeds grotere waarde voor de business. Dus geen overhead maar noodzaak.

Eén Specialist is geen Specialist

“We hebben toch technische specialisten op ons vakgebied? Die weten echt wel wat ze doen”

Ook hier geldt dat de complexiteit en diversiteit van technologie de afgelopen jaren gigantisch toegenomen is. Het woord specialist geeft al aan dat een persoon diepgaande kennis heeft op één of enkele onderdelen, maar nooit op alle technologieën die binnen een bedrijf aanwezig zijn. Daarom zijn er ook meerdere specialisten nodig. Iedere specialist kent zijn onderdeel van de technologie, maar het wordt voor hem of haar steeds moeilijker om de samenhang met andere complexe onderdelen te kunnen inschatten. Door de snelheid waarmee technologische ontwikkelingen komen en gaan is het een illusie om te verwachten dat de specialisten het geheel kunnen blijven doorgronden. Daarbij komt dat een door een specialist geïmplementeerde technische oplossing, ondanks een juiste werking haaks op beveiligingseisen kan staan.

Gooi het AaaS uit

Gooi het AaaS uitHoudt dit dan in dat ieder bedrijf haar ICT afdeling moet hervormen en architectuur moet gaan bedrijven? Misschien in de toekomst wel. Of als dit beschikbaar komt, als dienst afnemen. Ik voel de term AaaS (Architecture as a Service) al de kop opsteken. Mogelijk moet juist het omarmen van trends als Internet of Things, Big Data en Cloud de trigger zijn om dit in ieder geval te heroverwegen.

Maar net zoals het in de bouw niet nodig is om een architect in te zetten voor een los schuurtje, kan een klein en losstaand systeem prima door de technisch specialist worden ontworpen en gebouwd. Zodra het echter richting een appartementencomplex gaat en samenhang met andere systemen benodigd is, moet architectuur zeker niet als overbodige luxe worden beschouwd.

Rick van 't Spijker
Lead Architect

Rick van ’t Spijker is architect bij Vosko. Door zijn jarenlange ervaring in de ICT is hij autoriteit op het gebied van netwerk infrastructuren in haar volle breedte. Rick is als geen ander in staat om de relaties tussen de Vosko pijlers Enterprise Networking, Datacenter, Security en Unified Communications inzichtelijk te maken. De focus van Rick is om klanten te helpen inzicht te krijgen en te houden in de samenhang tussen technologische ontwikkelingen en bedrijfsprocessen.

Gerelateerd

Avaya sluit overeenkomst met Extreme Networks voor verkoop netwerkactiviteiten

Avaya Inc. heeft dinsdag 7 maart 2017 een overeenkomst voor de verkoop van de activa van haar networking divisie gesloten met Extreme Networks, Inc.

Geen reacties op dit artikel

Laat ook een reactie achter

Meer Blogs & Nieuws